Greek islands ...όπως λέμε Fiji islands?

  Η σημαία κάθε κράτους, αν μη τι άλλο, αποτελεί κάποιου είδος συμβολισμό, Aν κανείς σκεφτεί ποια είναι η δομή των σημαιών στα ευρωπαϊκά κράτη, θα παρατηρήσει ότι η ελληνική σημαία είναι η μόνη μεταξύ αυτών που έχει ένα σύμβολο πάνω αριστερά διαχωρισμένο από το υπόλοιπο φόντο. Οι υπόλοιπες σημαίες είτε έχουν ως μοναδικό θέμα το σταυρό με χρωματικές παραλλαγές, είτε συνδυασμούς κάθετων ή οριζόντιων χρωματικών γραμμών και ελάχιστες φερουν κάποιο έμβλημα.
 Χρειάστηκε λοιπόν μια σύντομη έρευνα για να συνειδητοποιήσω ότι η συγκεκριμένη δομή σε μια σημαία συναντάται σε περίφημες αποικίες (για παράδειγμα σε συμπλέγματα νησιών όπως New Zealand, Hawaii, Fiji,) ή σε μυστήρια καθεστώτα ξένης επιβολής. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ας πούμε η Λιβερία, όπου μετά από πολυετείς αιματοχυσίες, οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να εγκαταστήσουν την κυβέρνηση των "Αμερικο-Λιβέριων" και τη σημαία που αποτελεί αντιγραφή της αμερικανικής, με ένα αστέρι αντί για τα όσα έχει πάνω αυτή των ΗΠΑ. Επίσης η Μalaysia είναι ένα αντίστοιχο παράδειγμα βρετανικών συμφερόντων (με την ημισέληνο να εκφράζει το επικρατών θρήσκευμα), η Taiwan λεγεται αλλιώς και Republic of China, το Togo φαίνεται να είναι μια ευρωπαϊκή Republic στην Αφρική και τα νησιά Tonga μία ακόμη βρετανική αποικία. Με την Uruguay δεν έχω καταλάβει ακόμη τι γίνεται.
  Σε γενικές γραμμές, κάποιες από τις παραπάνω χώρες χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες δυνάμεις για φτηνό εργατικό δυναμικό και εκμετάλευση πρώτων υλών και κάποιες άλλες για ανάδειξή τους ως δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ξενοδοχειακή δραστηριότητα-κακοποίηση. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις έχουν εφαρμοστεί αγρίως και στα ελληνικά εδάφη (οι ξενοδοχειακές μπίζνες ξένων συμφερόντων φαίνονται ενδεικτικά και στο ντοκυματερ μας με τιτλο Golfland? ενώ το δάσος των Σκουριών αποτελεί παράδειγμα κακοποίησης της γης και της πλούσιας φύσης για κέρδη κάποιων αχόρταγων πλουσίων)
  Οι Έλληνες μέχρι πότε θα παραμυθιαζόμαστε ότι η σημαία μας σημαίνει ελευθερία ή θάνατος και ότι είμαστε απόγονοι αρχαίων σοφών?
  Ζητώ την κατανόηση των φασιστών και των ψηφοφόρων τους, αλλά κάποιοι από εμάς θα εξακολουθήσουμε να σκεφτόμαστε ελεύθερα (άσε που ακόμη και αυτοί, περα από τις γνωστές τους αντιφάσεις και τις τραγικές-δολοφονικές τους μεθόδους, το όνομά τους το έχουν πάρει αυτούσιο από  το βρετανικό Ηermetic Order of the Golden Dawn)
God Save Wikipedia.

υγ. σχετικά με το πώς μας έβαλαν αυτή τη συγκεκριμένη σημαία, έχει γράψει ο Γ.Γαλανός το πολύ ενδιαφέρον "Η ελληνική σημαία και ο μύθος του συμβολισμού της"

3 σχόλια:

  1. Είναι προφανής η ομοιότητα . Και δεδομένης τής αγγλόδουλης νοοτροπίας πολλών από τούς (και) τότε πολιτικούς “μας” , εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι , πάρα πολύ πιθανό , αν όχι βέβαιο , η αρχική ιδέα προήλθε από εκεί . Αυτό όμως δεν μειώνει την σημειολογική αναφορά τής σημαίας ως Ελληνικής πιά . Από την στιγμή που υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευσή μας ,από την στιγμή που ανέμισε στα κοντάρια των πλοίων μας σε τόσες μάχες για την απελευθέρωση τόσων και τόσων νησιών και επαρχιών , η σημαία αυτή έχει γίνει μια για πάντα Ελληνική , όποιο και αν ήταν το αρχικό μοντέλο που μιμήθηκε ο εισηγητής της Μαυροκορδάτος . Δηλαδή άν επιλεγόταν μια σημαία με τρείς κάθετες λωρίδες (Γαλλία , Βέλγιο, Ιρλανδία , Ιταλία , Ρουμανία κ.λ.π.) ή με οριζόντιες σκέτες , όπως Ισπανία , Ρωσία , Γιουγκοσλαβία και Γερμανία αργότερα , θα ήμασταν για τον λόγο αυτό προτεκτοράτο τής χώρας με την παρόμοια σημαία ; Άλλωστε επίσημη σημαία ήταν κυρίως η γνωστή με μπλέ φόντο και ένα λευκό σταυρό στο κέντρο που διαμορφώνει το μπλε φόντο σε τέσσερα ίσα παραλληλόγραμμα . Η εξάρτησή μας από την αγγλική πολιτική δεν κρίνεται από αυτήν την άτυχη συγκυρία , αλλά από πλήθος άλλων επιλογών . Και η σημαία τού τόπου μας , αφ’ ότου συνδέθηκε με αγώνες , που χύθηκε τίμιο αίμα πατεράδων παππούδων και προπάππων μας για την λευτεριά μας , είναι Ελληνική και σε τίποτα δεν την μειώνει η αρχική ιδέα τού ό,ποιου πολιτικάντη . Αλλοιώς έχει το ζήτημα βέβαια σχετικά με το πόσοι και ποιοί από μάς δεχόμαστε να υπάρχουν σύνορα και κράτη , εθνικές ιστορίες και σημαίες και αν και κατά πόσο αυτά οδηγούν και σε εχθρικές διαιρέσεις και αντιθέσεις . Μια άλλη ιστορία αυτό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε παιδιά... Λίγη ντροπή!

    Διαβάστε εδώ:
    http://www.oodegr.com/oode/istoria/epanastasi/elliniki_simaia_1.htm

    Στοιχεία, ιστορικά τεκμήρια, και επιστημονικές δηλώσεις της υπεύθυνης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου!

    Τι αντιγραφή, προτεκτοράτο, Μαυροκορδάτος, Όθωνας και κοραφέξαλα! Το άρθορ του Γαλανού, είναι έκθεση ιδεών! Ούτε βιβλιογραφία, ούτε τίποτα! Είδε απλά μια σημαία στη Βικιπαίδεια, λέει "ρε μάγκα αυτή η σημαία μοιάζει με την ελληνική" και έφτιαξε ολόκληρο σενάριο ηλιθιότητας!!!

    Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και διαβάστε το παραπάνω άρθρο και σε 5 λεπτά θα καταλάβετε ότι η ελληνική σημαία είναι πρωτότυπη 100% και φυσικά όλα τα υπόλοιπα αποτελούν μία ακόμη ανάρτηση-γκάφα, όπως και χιλιάδες άλλες που κατακλύζουν το διαδίκτυο και τις αντιγράφει ο καθένας χωρίς να κάτσει να σκεφτεί και να κρίνει!

    Εμείς μπορεί ως αδύναμοι να εξαρτηθήκαμε από δυνατότερους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ο κάθε κάφρος να γράφει ό,τι του κατεβαίνει χωρίς στοιχεία και βιβλιογραφία.

    Άλλωστε το freeinquiry.gr είναι γνωστό για το μέγα πλήθος μα%ακίας που αναρτά συνεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hey Collins!
      Ευχαριστώ που μου άνοιξες τα μάτια!
      Αυτό με την "υπεύθυνη" μάλιστα!
      Φάε τώρα λίγο Τρόικα με λίγο Φούχτελ και δώσε και αναφορά στην αγγλική "δικαιοσύνη" του Westminster, αλλά να παραμείνεις σε παρακαλώ 100% πατριώτης!!
      Γιέα!

      Διαγραφή