Ένα μωσαϊκό εικόνων για το Μεξικό και για όλο τον κόσμο.
Με αναφορές στα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και κατ'επέκταση στο δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή. Ψάχνοντας τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση (του) και κοιτώντας με ανησυχία το μέλλον που προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός στη νέα γενιά.
Οι λήψεις έγιναν στο Μεξικό το 2010, τη χρονιά που γιορτάστηκαν 100 χρόνια από τη Μεξικανική επανάσταση και 200 από την κήρυξη της "ανεξαρτησίας" του. Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχε σωσίας του M.Jackson που χόρεψε το "beat it" με φόντο τα εκπληκτα πρόσωπα των Emiliano Zapata και Pancho Villa.
Την τελευταία μέρα της χρονιάς, στην πόλη San Cristobal de las Casas, στρατιές εκατοντάδων αστυνομικών, ένστολων και μη, παρατάχθηκαν στην αγορά της πόλης με σκοπό να εκτοπίσουν τους αυτόχθονες αγρότες-μικροπωλητές από το πόστο που διατηρούν για δεκαετίες και να τους μεταφέρουν στο νεόδμητο εμπορικό κέντρο, λίγο έξω από την πόλη όπου θα έπρεπε να πληρώνουν ενοίκιο. Στην τρομακτική αυτή επέμβαση, πρωτοστατούσαν γυναίκες. Όπως γυναίκες είναι και στην πλειοψηφία τους, τα θύματα μυστήριων εγκλημάτων που συχνά έχουν να κάνουν με ακτιβισμό και διεκδίκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

links:
http://dimitrismeletis.blogspot.com/2010/11/no-mas-violencia-contra-las-mujer... σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
http://en.wikipedia.org/wiki/Acteal_massacre for Acteal massacre
http://es.wikipedia.org/wiki/Matanza_de_Acteal para Acteal
http://es.wikipedia.org/wiki/Marisela_Escobedo_Ortiz
http://en.wikipedia.org/wiki/Susana_Ch%C3%A1vez for Suzana Chavez
http://en.wikipedia.org/wiki/Bety_Cari%C3%B1o for Bety Cariño
http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/news/mexico-urged-protect-activist... for Josefina Reyes
http://poetadifunta.blogspot.com/ para Patricia Heras Méndez
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1286211 για την Patricia Heras Méndez
http://www.e-write.gr/posts/646 για την Κατερίνα Γκουλιώνη

σημείωση: το βίντεο αυτό μπορεί να μην περιέχει κανενός είδους απαντήσεις

1 σχόλιο:

  1. Τελικά αυτό το video σε μαγεύει και σε ξεσηκώνει!
    Ξεκινάς να δείς ένα συνοπτικό αφιέρωμα , έτσι απλά , ίσως από γενική περιέργεια και ξαφνικά σε καθηλώνει με τις εικόνες και τα μηνύματα που σού περνάει , μ' ενάν έμμεσο , υποδόριο τρόπο . Και τελικά βρίσκεσαι προβληματισμένος να συλλογίζεσαι τον σεβασμό και την ιδιαίτερη τιμή που οφείλεται σε πρόσωπα που κατά μεγάλο ποσοστό αγνοούμε την ύπαρξή τους, και που είναι γυναίκες που με απλότητα και φυσικότητα ανοίγουν δρόμους. Αλλά ταυτόχρονα "σε βάζει στην γωνία" το γεγονός ότι αυτό γίνεται με θυσία , θυσία ζωής σε διάρκεια και ρίσκο , θυσία ζωής και με την έννοια ότι κάποιες από αυτές τελικά το πληρώνουν με θάνατο , κάτι που κάποτε λέγαμε ηρωισμό . Μα αυτές οι γυναίκες το έπραξαν (και εκείνες από αυτές που επιζούν το πράττουν) τόσο φυσικά που νοιώθεις σαν να τις υποτιμάς αν τις πείς ηρωίδες ....
    Αλλά πολύ ουσιαστική και η παρατήρηση τού Δημήτρη Μελέτη για το ότι αυτά που δείχνει το video γίνονται στο Μεξικό και τα φυσικά τοπία είναι από κεί , όμως το κοινωνικό μέρος , η κοινωνική παθολογία αφορα όλο τον κόσμο .
    Πάρα πολύ καλό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή