Το COP16 τελείωσε, αλλά εμείς συνεχίζουμε

Η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κανκούν του Μεξικό έφτασε στο τέλος της και κανείς δε φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Το αίτημα των χωρών της ΑLBA και αλλων χωρών που θίγονται από την κλιματική αλλαγη ήταν να επικεντρωθεί η συζήτηση στο πρωτόκολλο του Κιότο και τη συνάντηση της Κοτσαμπάμπα, που σημαίνει να ληφθούν αποφάσεις δεσμευτικές από τους κυρίως εμπλεκόμενους στο προβλημα. Η Ιαπωνία ήταν το πρώτο κράτος που αρνήθηκε να συζητήσει κάτι τέτοιο, ακολούθησε η Ρωσία και ουσιαστικά και ο Καναδάς, που άλλωστε είχε δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές και αντίθετα τις έχει αυξήσει κατά 26%. Μ'αυτές τις χώρες εξαιρούμενες και τις ΗΠΑ να μην έχουν υπογράψει, το πρωτοκολλο του Κιότο πλέον θα αναφερόταν στο 16% των εκπομπών CO2. Επίσης, σύμφωνα με τον Rolf Skar, επί χρόνια μέλος της Greenpeace, πολλές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν τα στάνταρ τους στις συζητήσεις με μοναδικό σκοπό να συμβαδίσουν με την πολιτική των ΗΠΑ. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευση στην αγγλική Guardian, φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί διεθνής διπλωματική καμπάνια από τις ΗΠΑ με σκοπό να ωθήσει άλλα κράτη να στηρίξουν την περσινή "χαρτινη" συμφωνία της Κοπεγχάγης.



Στις 8 Δεκέμβρη, δύο μέρες πριν τη λήξη του συνεδρίου, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο JW Mariott πολλές προσωπικότητες σημαντικές για το μέλλον του πλανήτη και της οικονομίας, ως εκπρόσωποι κρατών ή εταιριών. Μεταξύ αυτών, Ο George Soros,επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Open Society Foundations,o Jens Stoltenberg, πρωθυπουργός της Νορβηγίας,o Felipe Calderón, πρόεδρος του Μεξικό, o Ban Ki-moon, γενικός γραμματέας των ΗΕ,ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoelick, ο επικεφαλής της προεδρικής αποστολής της Ινδονησίας για την προώθηση του REDD+, Dr. Kuntoro Mangkusubroto (Head of Indonesian President’s Delivery Unit for REDD) ο πρωθυπουργός της Γουιάνα, ο Διευθυντής των εμπορικών κέντρων Wallmart, Rob Walton, o κυβερνήτης της πολιτείας Chiapas και άλλοι. Ο τίτλος της συνάντησης ήταν "Advancing Redd+ New pathways and partnerships" ενω η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προώθηση του προγράμματος REDD+. Αξίζει να αναφερθεί η στάση του εκπροσώπου της Ινδονησίας, που αφού ευχαρίστησε τον G.Soros για τον "πολιτικά τέλειο τρόπο που τον χρησιμοποιεί", δήλωσε οτι δυσκολεύεται να αντιληφθεί αυτές τις τεχνικές εννοιες, όπως "αποψίλωση" ή "άνθρακας". Συνέχισε λέγοντας πως το κύριο πρόβλημα που συναντά η λεγόμενη ανάπτυξη που προωθεί το πρόγραμμα, είναι οτι "υπάρχουν πολλοί αυτόχθονες κάτοικοι, οι οποίοι νιάζονται. Γι'αυτό και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι κάτι γίνεται. Και είναι κάτι που οφείλει να το στηρίξει όλη η κυβέρνηση". Η όλη συζήτηση νομίζω πως είναι πιο σημαντική για μελέτη από οποιαδήποτε συζήτηση πραγματοποιήθηκε εντός του Moon Palace, του ξενοδοχείου,όπου στεγάστηκε το COP16. Άλλωστε, όπως παρατήρησε και ο Νimmo Bassey, επικεφαλής της οργάνωσης Friends of the Earth International, φαίνεται πως στο Moon Palace συζητούν για το φεγγάρι, χωρίς να κοιτούν καν τι συμβαίνει στον πλανήτη γη.



Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, τα βλέμματα όλων στράφηκαν στη συγκινητική δράση των μελών της Youngo, των νεαρών αντιπροσώπων του ΟΗΕ, που πιασμένοι χέρι-χέρι στάθηκαν στην είσοδο και άρχισαν να μετρούν δυνατά με σκοπό να φτάσουν ως το 21000, αριθμός που αναφέρεται ως εκτίμηση των νεκρών του 2010, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όπως ήταν αναμενόμενο, ωθήθηκαν σύντομα εκτός του συνεδρίου. Μέλη της οργάνωσης, είχαν αποχωρήσει βέβαια από τις 7 Νοέμβρη, όταν φεύγοντας από το ξενοδοχείο για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πορεία, τους αφαιρέθηκαν βίαια οι διαπιστεύσεις τους.
Ο Εβο Μοράλες, μίλησε εκ μέρους του λαού της Βολιβίας και τόνισε ότι ο πλανήτης μπορεί να ζήσει κάλλιστα χωρίς τους ανθρώπους και ότι η συζήτηση για επιβίωση, σημαίνει ζωή σε αρμονία με τη μητέρα γη. Μίλησε για την ιερότητα του δάσους και την μη αναγκαιότητα της διάσωσης του καπιταλισμού. Στο κείμενο που δημοσιεύσε η κυβέρνηση της Βολιβίας, αναφορικά με τη συμφωνία που υπογράφηκε, είναι εμφανής η απογοήτευση για την νίκη αυτή των πλούσιων κρατών που κατάφεραν να διαφύγουν χωρίς καμία δέσμευση πάνω στις εκπομπές τους ή την οικονομία. Επίσης δηλώνεται ότι η Βολιβία συμμετείχε στη συνδιάσκεψη με αισιοδοξία. Έφερε προτάσεις συγκεντρωμένες στο κείμενο που προέκυψε στην Κοτσαμπάμπα τον περασμένο Απρίλη, με τη συμμετοχή 35.000 ανθρώπων. Ενώ αυτές οι προτάσεις αφορούν την καταπολέμηση του προβλήματος από τη ρίζα του, είναι θλιβερό το γεγονός ότι το φετινό συνέδριο φρόντισε να αγνοήσει αυτές τις φωνές και με αυτή τη νέα συμφωνία, να δώσει στις "ανεπτυγμένες" χώρες επιλογές διαφυγής από την ευθύνη. Τέτοιες επιλογές αποτελούν το πρόγραμμα REDD+, και οι μηχανισμοί ανταλλαγής άνθρακα, αφού με βάση αυτά, οι δασικές εκτάσεις αντιμετωπίζονται ως κοινές αποθήκες άνθρακα.



Στη γιορτινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Via Campesina, ο Έβο Μοράλες μίλησε για την αναγκαιότητα της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία και των αγροτών σε συνεταιρισμούς, για τον κοινό αγώνα που πρέπει να δωθεί για να κρατηθεί ένα ανθρώπινο μοντέλο ζωής, σε αρμονία με τη μητέρα γη, ένα μοντέλο διαφορετικό από εκείνο που προτείνουν ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός. Η θέση αυτή φαίνεται να στηρίζεται και από τους εκπροσώπους των ιθαγενών κοινοτήτων, που αυτό που είπαν στο δρόμο ήταν "Είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θέλουν με το πρόγραμμα REDD+ είναι να μας κλέψουν τα δάση και το νερό, και αντί να βοηθήσουν, θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή μας σε "ανεπτυγμένη" ζώνη για πλουσίους και να διώξουν τους φτωχούς και τους αγρότες που δεν έχουν πόρους. Οι πολυεθνικές δεν έχουν στην περιοχή παρουσία πάνω από 50 χρόνια, ενώ οι ιθαγενείς κοινότητες είναι πολιτισμοί που προστατεύουν τη γη, το νερό και τον αέρα για πάνω από 500 χρόνια. Δε θα αφήσουμε τις πολυεθνικές που ήρθαν τώρα να μας πουν πώς να χειριστουμε τους πόρους μας στη δική μας γη."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου